14та Международна конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“ се проведе на 15 и 16 октомври в Интерпред СТЦ. Организатори на събитието са списание „Фасилитис“ с подкрепата на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА).

В приветствените си думи по повод откриването на конференцията новоизбраният Президент на EuroFM Горан Миланов отбеляза, че българските фасилити мениджмънт компании са научили много от своите западноевропейски партньори, но не трябва да губят темпото на подобряване. За сравнение, някои други държави от нашия регион са започнали внедряването на съвременни практики по-късно от нас, а вече ни достигат.

В откриването на конференцията се включиха още Председателят на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА) Иван Велков, издателят на сп. „Фасилитис“ доц. д-р Атанас Георгиев и програмният директор на събитието Антон Гинчев – мениджър в Ten Brinke Asset Management (Германия).

Двудневната конференция се провежда с генералното спонсорство на KONE и с подкрепата на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА). И тази година над 140 професионалисти се събират заедно, за да обсъдят добри практики от професионалната си дейност и за да научат повече за най-новите технологични решения в управлението и поддръжката на сгради и свързаните бизнес процеси.

Партньори на събитието са Асоциацията на собствениците на бизнес сгради (АСБС), Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост (АДУЕС), Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС), Български съвет за устойчиво развитие (BGBC) и Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК).

В първата сесия на конференцията Иван Велков, Таня Косева-Бошова (Председател на УС в АСБС) и доц. д-р Момчил Георгиев (Генерален секретар на БАРОК) обсъдиха предизвикателствата пред управлението на процесите в частни и обществени сгради. Според доц. Георгиев, в културните организации има голям потенциал за въвеждане на съвременни фасилити мениджмънт практики, като тези услуги трябва да бъдат прилагани от най-големите сгради като НДК до най-малките читалища по региони.

Г-жа Таня Косева-Бошова отбеляза, че работната среда е все по-важен фактор за служителите на компаниите-наематели и инвеститорите трябва да се съобразяват с това. Фасилити мениджмънт партньорите пък следва да отчитат потребностите не само на инвеститорите, но и на ползвателите на сградите.

Иван Велков даде примери за успешни практики и партньорства в българския фасилити мениджмънт бизнес и сподели, че качеството на услугите, предоставяни от българските компании, се следи много сериозно от клиентите.

През двата дни основните акценти на конференцията ще са свързани с всички дейности от сферата на фасилити мениджмънта:

  • Пазари, услуги, градска среда и партньорство с публичния сектор;
  • Дигитализация и нови технологии
  • Технически решения и устойчиво развитие
  • Работна среда (спонсор на панела – Tork)
  • Управление на бизнес процеси
  • Управление на жилищни имоти

Редица компании подкрепиха провеждането на събитието – сред спонсорите тази година са KONE, Tork, Home Care BG, Okin Facility, Lux Cleaning Team, Landmark, Pure Water, SysTeh, CenterMine, Veedik, Vivalux, Рефлекс-М, Thingslog, Nestle Bulgaria, Miroglio Real Estate и Винарна Едоардо Миролио. Медийни партньори са сп. Ютилитис и Дарик Радио.

За повече информация: www.fmconference.bg

Снимки от събитието може да разгледате тук.