Той цели повишаване на енергийната ефективност, но породи опасения за приложението си на практика
По-скъп ток в часовете с най-голяма консумация предвижда проектозакон за енергийната ефективност, който трябва да стимулира потребилите да не харчат най-много ток в пиковите часове.
Според експертите, ако се ограничи консумацията на ток в пиковите часове, загубите по-мрежата ще са по-малки. Засега това обаче е технически невъзможно.
 
Грубите сметки показват, че подмяната на всички електромери в България ще струва около 1,2 млрд. лв. Целта обаче е умно управление на цялата мрежа, а не само на измерването.
„Не аз да си пусна пералняата на отложен старт и тя да се влкючи през нощта на нощна тарифа, а самата мрежа, когато има нужда от консумация, да подаде сигнал на моята пералня и тя да се включи, когато на мрежата й е необходимо, а не когато аз съм решил”, обясни Горан Миланов от Българската фасилити мениджмънт асоциация.
Разчети колко точно ще струва това няма. Така опасенията са, че отново ще бъде приет кух закон, който уж отговаря на европейските изисквания, но остава неприложим на практика.
Повече информация и видео – ТУК 
 
Източник: Btv Новините 

Вашият коментар