За второто тримесечие на 2013 г. Фортън изготвя доклад за състоянието на пазара на офис площи в България.

 

Предлагане

Само 10 хил. квадратни метра офис площи са въведени в експлоатация през второто тримесечие на 2013 г.

Говорейки за завършени офис площи, трябва да отбележим факта, че се наблюдава сериозен спад – с 47% спрямо предходната четвърт на 2013 г. и с 58% спрямо същия период през 2012 г.  

Забавяния на строителството не са отбелязани през периода, но липсата на прогрес в индивидуалните проекти предполага отлагане на планираната за 2014 г. степен на развитие. Фактът, че споменатите проекти са със значителен размер, е белег, че тенденцията на спад в броя на завършените офис площите ще се запази.

Търсене

Търсенето на площи от своя страна също е в период на упадък – с 61,5%. Като причина за това от Фортън посочват високата база, поставена през първата четвърт на годината. На практика обаче, в сравнение с предходната година разликата не е толкова голяма – в случая говорим за 4,7%.

Числата щяха да бъдат съвсем различни, ако в статистиката влизаше сградата на Софийски районен съд, която е държавна собственост. Сградата, простираща се на няколко хиляди кв. метра, намекна за потенциала, който държавните институции имат за участие в този пазар.  

През първото полугодие в експлоатация са били въведени 29 400 кв. м нови офиси, което е с 63 на сто по-малко спрямо първите шест месеца на 2012 г.

Заради спада на строителството обаче се отчита понижение и на незаетите площи, като най-осезаем е той в най-добрите първокласни проекти на пазара. Към края на юни незаетите офиси са 31,02%, а в десетте най-добри сгради на пазара делът им се е свил до 13,7 %.

Наемите за клас „А“ офиси са останали стабилни в диапазона 9-12 евро на кв. м в широкия център и по основни булеварди, сочат още резултатите от проучването. При липсата на ново предлагане, а и бавното икономическо възстановяване, се очаква наемите да останат стабилни в следващите тримесечия

За повече информация: http://www.investor.bg/analizi/113/a/stroitelstvoto-na-ofisi-pred-tochka-na-zamryzvane,154420/?page=1

Източник:  http://www.forton.bg/wp-content/uploads/2013/07/Bulgarian-Industrial-Market-Q2-2013.pdf

Вашият коментар