На специална церемония в София Ивент Център на 11 декември бяха връчени наградите „Сграда на годината“ за 2013 г. Събитието се повежда от 2001 г. и трядиционно събира заедно специалисти от бранша – архитекти, проектанти, представители на професионални организации. 

Фокусът на тазгодишното издание  е върху категориите „Производствени и логистични сгради“, „Образование и спорт“ и „Културно-историческо наследство и паметници на културата“. 

Първа награда в категория „Образование и спорт“ беше присъдена на студентския център Америка за България в Благоевград. В категория „Консервация и реставрация на културно-историческо наследство“ се присъдиха 2 първи награди – за „Цари Мали Град“, с. Белчин и „Малката базилика“, Пловдив. В категория „Производствени сгради“ също се присъдиха 2 първи награди – за Завод за твърди лекарствени форми „Софарма“ АД и Предприятие за електро-компоненти за ниско и средно напрежение АББ в Пловдив.

В останалите 9 категории победителите са следните

Корпоративни и административни сгради – Мултифункционална сграда на Домко.

Търговска сграда – Парадайс център.

Сгради – здравеопазване – Кардиологичен център и дисгностично-консултативен център – Сити Клиник

Градски и ваканционни хотели и ваканционни комплекси – Интернационал Хотел Казино и таур Суитс-Златни пясъци и Sense Hotel София

Сгради със специално предназначение – Нова летищна контролна кула на Летище София

Сгради с елементи на зелена архитектура – България Мол

Обществени сгради с бизнес предназначение – Вертиго Тауър София

Награда на публиката – комплекс Цари Мали Град, с. Белчин 

 

Източник:  http://www.buildingoftheyear.bg/bg/

  

Вашият коментар