Изграждане на високи неща е сред нашите «най-човешки» наклонности. Божественото разпадане на Вавилон не ни е спряло – вървим все по-нависоко, често поради простата причина, че го можем. Правителства, корпорации и архитекти отдавна строят рекордновисоки небостъргачи, просто за да се къпят в славата на самия подвиг (и съпътстващата медийна лудост, разбира се). По дяволите, най-високата сграда в света в момента е Бурж Халифа, а това «нещо» дори няма собствена канализация.

Но има нещо особено забележително, свързано със следващата най-висока сграда в света –  тя ще бъде построена за малко повече от половин година и ако бъде сполучлива, тя ще бъде много лесно възпроизводима отново . Не след дълго, в действителност, може да има десетки копия на «следващата най-висока сграда в света».

The Broad Sustainable Construction company (BSC)  обяви, че планира да положи основите на Sky City – 220-етажен, 2750-метров небостъргач, в отдалечена област в Чанша, Китай, през юни тази година. И освен това има за цел да завърши издигането на последния етаж през декември.

Това може да звучи като лудост – и донякъде е. Но сградата на BSC, Sky City, не е като другите небостъргачи. Това е сглобяема сграда – която скоро ще бъде и най-високата в света – което означава, че всички нейни части са произведени специално и предварително пакетирани за (относително) лесно сглобяване. Частите са от масово производство в модулни фабрики, така че, да – BSC се надява, че този Sky city ще бъде първият от много подобни.

Следователно, трябва ли да се радваме или се да се присмиваме на перспективата за масово производство на най-големите по рода си небостъргачи? И още: защо всъщност да произвеждаме масово точно небостъргачи?

Е, ако на хипотезата, която BSC изказва може да се вярва, масово производство на сглобяеми небостъргачи е много по-ефективно от нашите по-традиционни кули. То е пет пъти по-енергийно ефективно, може да бъде осъществено с половината от обичайната стойност и побира много повече хора в по-малко пространство. BSC ще „натъпче” 30 000 души в тези самостоятелни небостъргач-общности, като един обитател на Sky City ще изразходва 1/100 от земята, използвана от обикновен китайски гражданин.

И това наистина е град – 4, 450 апартамента, близо 100 хиляди квадратни метра за вертикални закрити стопанства, 250 хотелски стаи, 92 асансьора, 30 площадки за лека атлетика, както и рампа, дълга 6 мили, която може да бъде използвана, за да се обиколи целия град.

Още веднъж, BSC възнамерява да изгради това „нещо” за седем месеца. Как ще стане ли? Lloyd Alter от Treehugger обяснява: „16000 работници на половин работен ден и 3000 на пълно работно време ще изработят сградата продължение на четири месеца и ще я монтират на място за три месеца.“ (За повече  подробности относно проектните спецификации, вижте Alter’s in-depth piece on the project.)

Точно така. Частите ще бъдат построени в завод, а след това ще бъдат издигнати над земята само за три месеца. Три месеца? Не забравяйте, колко време отне да се изгради Кулата на свободата? Десет години. BSC мисли, че може да се изгради най-високата сграда в света в рамките на един сезон.

Ако успее, това наистина ще бъде подвиг. Направените по поръчка небостъргачи по-големи от всички, които светът някога е виждал, може и да се превърнат в „гореща” стока в нашия бързо урбанизиращ се свят. Спомнете си, че до 2030 г., ООН предвижда, че 5 млрд. души ще живеят в градовете. И след като те са там, ще имат нужда от пространство за живеене. Евтини, масивни небостъргачи може би наистина ще бъдат надежден вариант.

Очевидно е, че има много опасения и то не само по въпроси, свързани със структурната цялост и устойчивостта на 2500 футов град, произведен за 3 месеца. Има една по-далечна загриженост, че това може да не е най-приятният за хората начин за живеене – подредени един върху друг, разделени от открит въздух и природа. Освен това, по този начин бихме могли в края на краищата да изсмучем архитектурното разнообразие на градовете на бъдещето, и да превърнем нашите най-значимите центрове на население в извисяващи се копия на Levittown.

Или може би това е точно каквото ни трябва, предвид потреблението на ресурси и енергия, излизащи извън контрол. Може би нашата най-голяма надежда е да бълваме множество масивни, идентични, самостоятелни Sky Citys, в които да се подслони все по-нарастващото население. Може би това е начинът и за в бъдеще да продължим да живеем на тази,  вече гъмжаща от хора, планета.

 Източник: http://motherboard.vice.com/blog/the-worlds-next-tallest-buildings-will-be-mass-produced-in-a-chinese-factory

 

 

Вашият коментар