Българска асоциация за строителство на зелени покриви (БАСЗП), учредена в София, официално стартира своята дейност вчера, обявявайки своето намерение да популяризира стандартите за качество и безопасност при изграждането на зелени покриви в съответствие с глобалните стандарти.
 
Целта на асоциацията е да защитава интересите и правата на своите членове, да ги представлява пред институциите, както и да съдейства за изграждане на благоприятна среда за развитие на сектора. В по-дългосрочен план, нейните цели са да се превърне във форум на специалисти, място за идеи и обмен на добри практики.
 
Учредители на БАСЗП са: SIMACEK Gardening RO, SIMACEK Gardening BG, арх. Георги Коларов – президент на BGBC (Български съвет за устойчиво развитие), л. арх. Веселин Рангелов, доц. Ценка Кунева. 
 
“Зелените покриви са площи, асимилирани отново от природата в нашите все по-пренаселени и замърсени градове. Изградени по правилния начин, зелените покриви подобряват микроклимата в сградите, осигурявайки звуко- и топлоизолация. В по-общ план, те благоприятстват за намаляване на замърсяването в градовете, като ни позволяват да дишаме по-чист въздух. Ние, в качеството си на асоциация, желаем да насърчим построяването на колкото се може повече зелени покриви в България, като в същото време искаме да сме сигурни, че компаниите в сектора отговарят на международните стандарти за качество”, казва Томас Емерлинг, председател на БАСЗП.
 
Асоциацията стартира дейността си в България с представянето на системи за покривно озеленяване DIADEM, част от поредицата изложения в Европа. 
 
На събитието за професионалисти в сектора, което се проведе на 17 май в Гранд Хотел София, БАСЗП представи системи за изграждане на зелени покриви DIADEM. Официалното представяне включваше презентация на системи за зелени покриви, уъркшоп и открити дискусии.
 
Какво представляват зелените покриви?
 
Съществуват много видове зелени покриви. Най-семпли са наклонените покриви, засадени с различни видове растителност, която е адаптирана за дадената среда. Зелен покрив, построен на тераса или на хоризонтална повърхност, може да се превърне в зона, достъпна за посетители, градска градина или площадка. Зелените покриви са подходящи за всякакъв тип сгради, независимо дали са индустриални, административни, публични или частни.
 
Собствениците, които са избрали зелени покриви, се възползват от по-добра звукова и термоизолация на своите сгради. Американски експерти са изчислили, че консумацията на енергия в зоната под последното ниво, намалява с до 50%. 
 
Зелените покриви допринасят за намаляване на замърсяването, защото растенията имат способност да задържат праха и за разлика от стандартните покриви не отразяват обратно слънчевата светлина.
 
В райони, където канализационната система не може да се справи в случаи на буря, зелените покриви могат да бъдат едно добро решение. Растенията имат естествена система за задържане на водата, като по този начин тя се усвоява постепенно от канализационната система, без това да предизвиква нейното задръстването.
 
За повече информация, моля посетете официалния уебсайт на БАСЗП:www.baszp.bg
 

Вашият коментар