Едно от най-големите икономически събития в страната се проведе за 10-ти път на 16 и 17 април, в зала 6 на НДК, София.

През годините в това събитие традиционно участват водещите български и финансови експерти и икономисти. В тазгодишната проява в панел „Недвижими имоти“, взеха участие и изявени български имена от сектора, сред които арх. Валери Левиев, зам.-председател на БГФМА и нашите колеги от сродни организации, асоциирани членове на БГФМА – председателите на АСБС Таня Косева-Бошова и на НСНИ – Добромир Ганев. Модератор на дискусията бе Иван Велков, председател на УС на БГФМА.
181330_1

Арх. Валери Левиев, заместник-председател на УС на БГФМА, сподели, че офисните сгради в момента се различават от тези преди 12-13 години. „Хората, които сега работят там, милениумите, имат съвсем други интереси. Сградата трябва да отговаря на характера на този, който я ползва. Можеш да направиш най-прекрасната сграда на света и да я сложиш в една индустриална зона, но въпросът е дали някой ще иска да работи в нея. Това просто не е достатъчно“, посочи експертът.

„Това, което се търси от хората, е средата. Също както когато искаш да си купиш жилище. В това отношение общината на София и главният архитект полагат определени усилия. Идеята е да се определят зони на бъдещо развитие на града, които да дават пълния набор от услуги, които да привличат хора“, според архитекта.

Например Business Park Sofia или Residential Park Sofia и други големи проекти предлагат всичко. Те предлагат среда и в тази среда има и зеленина, и кафене, и ресторант, и детска градина, и това е приятно място за живеене или за работа.

Освен промишлените или офисните сгради, се търси един релевантен микс между всички функции и на живеене, и на хотел, и на магазини, така че по всяко време от денонощието да има има хора. Това с пълна сила важи и за средата и за сградите“, завърши архитект Левиев.

 

181331_1

Таня Косева-Бошова, председател на АСБС и управляващ партньор на Park Lane Developments,  сподели: „Кризата премахна непрофесионалните играчи от строителния пазар у нас. Така в наши дни, компаниите за офисни и индустриални сгради, които останаха на пазара, са доказани и имат доста опит. Наблюдава се увеличение в размера на проектите, a това върви ръка за ръка с разрастване на компаниите, които наемат бизнес площите“.

Според Косева-Бошова, офис сградите, които се строят у нас, по-нищо не отстъпват на сградите, които се изграждат в Западна Европа или САЩ. Те разполагат с умни системи за упрвление, като технологии, които следят влажността, темпратурата и прочее във всяко едно помещение в сградата. Това, че големи офисни сгради бяха придобити от международни инвеститори, е страхотна новина, смята тя, тъй като това поставя България на световния пазар за подобни имоти.

181332_1

Добромир Ганев, председател на УС на Национално Сдружение Недвижими имоти, сподели, че пазарът на офисни площи във Варна и Бургас е изключително слаб, тъй като няма мотивация, няма компании, които искат да наемат офиси там. По думите му, причините за това са обективни, тъй като, за разлика от Пловдив и София, Варна и Бургас нямат множество европейски транспортни коридори, които да минават през тях. Освен това, инфраструктурата в тези дестинации тепърва трябва да се развива, посочи Ганев.

По думите на експерта, добрата новина по отношение на наемите в големите градове и университетските центрове, е, че доходността от инвестицията в имот продължава да е по-висока от тази по банковите депозити. Гарантирана доходност обаче няма, особено ако имотите не се поддържат и не се управляват качествено, смята той, добавяйки, че много малки инвеститори подценяват данъчната тежест свързана с подобни начинания.