Сградата The Change Initiative (TCI) в Дубай, ОАЕ, е била оценена със 107 от 110 точки по LEED от US Green Building Council. Това практически я превръща в най-устойчивата сграда в света. По този начин тя побеждава рекорда от 105 точки, държан досега от Pixel. Възлизаща на общо 4000 квадратни метра площ, съставена от магазини на дребно, сградата осигурява устойчиви решения за своите клиенти. Колкото впечатляващ е рейтингът от 107 точки на сградата обаче, дотолкова е и спорно твърдението за устойчивост, тъй като репутацията на LEED стандарта е противоречива, тъй като се концентрира повече върху числата, отколкото отправя по-широк и цялостен поглед.

TCI осигурява екологосъобразни решения, но също така практикува това, което проповядва – сградата има 26 екологични стратегии, включително слънчеви панели, отразяваща боя, изолация, три пъти по-висока от тази, използвана при обикновени сгради, системи за повторно използване на водата и рециклирани материали. Слънчеви панели осигуряват 40 % от енергийните нужди на сградата.

TCI не е първата сграда в Дубай, която получава високи оценки от LEED. The Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) е най-голямата правителствена сграда в света и тя е постигнала 98 от 110 точки.

В светлината на рекордното постижение TCI планира да отвори още 25 магазина по целия свят. Основателят на компанията и главен изпълнителен директор Gundeep Singh казва: „Повечето хора смятат, че Дубай не може да бъде устойчив или е малко устойчив. Но ние сме доказали, че ако Дубай може да се изгради най-високата, най-голямата сграда, той може да изгради и най-устойчивата сграда“.

 

Източник:  http://inhabitat.com/leed-platinum-change-initiative-building-in-dubai-declared-the-worlds-most-sustainable-commercial-building/

Вашият коментар